Брюксел прави спецотряд да събира мигранти в Либия

Има доказателства, че бежанци са продавани като роби там
1 дек 2017 20:35, Екип на Dnes.bg
11
Брюксел прави спецотряд да събира мигранти в Либия
СНимка: БТА

Европейската комисия ще създаде нарочна група, която да събира и връща по домовете им мигранти, заседнали в Либия. Това съобщи шефът й Жан-Клод Юнкер след края на срещата между ЕС и Африканския съюз в Абиджан.
Групата ще включва още експерти от Върховния комисариат за бежанците на ООН и от Международната организация за миграцията(МОМ), с които ЕС и сега си сътрудничи за ограничаване на миграцията от Либия, която е главна входна врата към Европа.

До решението за спецотряда се стигна, след като наяве излязоха доказателства за търговия с мигранти, които биват продавани като роби от банди в Либия.

През пролетта Брюксел отпусна 90 млн евро на двете агенции на ООН да връщат доброволно мигрантите, които желаят, както и да работят в лагерите за бежанци, където хората биват държани при нечовешки условия. По данни на Еврокомисията от началото на годината близо 14 000 души са върнати у дома.

Говорител на европейската дипломатическа служба категорично отхвърли твърденията, че мисията ще има военен характер и ще води сражения с бандитите и трафикантите, за да освобождава, държаните в лагери хора. Той обаче не даде категоричен отговор на съобщенията, че част от работата на отряда ще бъде да основе собствен лагер, в който да държи на сигурно място хората, които не може да транспортира.

По-рано служители на Еврокомисията съобщиха, че анализите показват, че лагерите са по-сигурно място за мигрантите, намиращи се в Либия и че Брюксел ще се опита да увеличи броя на приемните центрове в градовете, където освободените от лагерите и новопристигащите да търсят закрила, докато се уреди транспорт за дома.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи вчера, че е постигнато споразумение с либийските власти за евакуация на мигрантите и че тя ще започне в близките дни с помощта на МОМ. Според Еврокомисията специализираният отряд не започва на празно място, а ще има задачата да ускори връщанията, които вече са в ход.

"Искаме да евакуираме колкото се може хора, колкото е възможно по-бързо“, заяви говорител на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, без да уточнява числа.

Макрон съобщи още, че правителството на Файез Сарадж е заявило, че ще изясни в кои лагери са се случили "варварските сцени" с продажбата на хора. Африканските държави, участвали в срещата с ЕС в Абиджан в четвъртък, пък се ангажирали да помагат за изясняване на самоличността на мигрантите, намиращи се в Либия, за да могат те да получат документи и да бъдат върнати, откъдето са дошли.

Международните организации имат достъп до малка част от бежанските лагери, където хората са държани затворени, без право да излизат. Особено в южните части на страната хуманитарни работници рядко биват допускани. Спецгрупата на ЕС ще има задача и да разшири периметъра, в който хуманитарните организации могат да работят, за да помогнат на повече хора.

През ноември Европейската комисия съобщи, че ще взема бежанци от Либия и в Европа. 16 държави-членки, сред които и България, са се съгласили да приемат 34 000 нуждаещи се от закрила хора от лагерите в Турция и около Сирия и за първи път от Африка, включително от Либия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не потапят лодки? Това е нарушаване на границата на ЕС. Ако някой нормален го направи ще го вкарат в затвора, но за полухора, трябва някой да се съобразява с тях. Да си стоят в Африка Zoo и да си тренират носърските физиономии за сафарита.
10
0
 
13
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Чудя се на акъла на европейските геронтофили.Убиха Кадафи и чистите им държави замирисаха на арабски фекалии.Мисля,че трябва да си припомнят Нютоновия закон за действието и противодействието.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманДа не забравяме Хилъри. Четете имейлите в уикилийкс. Тя самата е е изявила мотивация да разрушава Либия, и "отгоре" и дават тази работа. Това е ставало чрез Хилъри фондейшън.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа, някой трябва да носи органите към Европа, и да връща живите трупове.Ционистите ще отговарят за тази мръсотия, която правят там.Страшния съд е близо.
7
2
 
12
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Кадафи беше диктатор като Саддам. Ама Ким Чен Ун също е диктатор. Хайде пуяка да напада. Лицемери, двуличници и страхливци. Това са ционистите и техните поддръжници.
6
1
 
11
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Това са последствията. Не трябва да се бориш с последствията а с причините. Като за начало могат да вкарат Саркози който събори Кадафи в затвора. Саркози е евреин между другото. Президентската му кампания беше спонсорирана от Кадафи. Ким Чен Ун е много по опасен от Кадафи ако го настъпиш. Ама къде е Саркози. Хайде нападайте го се???!!!Ха ха.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата от къде пари за жилетки и лодката те не са евтини, а как са прекосили пустинята?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е ли работа на ООН?Какво работи тази организация,защото не се сещам нещо съществено да е свършила.Европа реши ли всички проблеми на европейците и справи ли се с миграцията на свой терен,та е тръгнала да събира мигранти в Либия?И защо тази работа не се предложи на САЩ и без това те са виновни за днешното положение в Либия.
3
1
 
7
 
! Отговори
Б Х К преди 6 години
Няма ли кой да помогне на децата от снимката?
2
1
 
14
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Нападнаха Либия убиха Кадафи който пазеше Европа от бежанците от Африка,съсипаха страната,сега там е шок и ужас, а сега ще правят отряди?!
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската комисия ще създаде нарочна група, която да събира и връща по домовете им мигранти, заседнали в Либия.По домовете им в Германия.